logo

Viktor Kuusela

Viktor Kuusela (1925– )

Kokeilija Rautalammilta

Vaikka Viktor Kuusela ei varsinaisesti asunut Keski-Suomessa, hän liittyi Jyväskylän Taiteilijaseuran jäseneksi jo 1950-luvun puolivälissä ilmeisesti, koska se oli tähän aikaan Kuuselan lähin kuvataiteen ammatillinen järjestö maassamme. Hän osallistui 1950-luvulla menestyksellä taiteilijaseuran näyttelyihin ja vielä 1960-luvullakin hänet kutsuttiin mukaan seuran juhlanäyttelyihin. Viktor Kuusela grafiikkaa nähtiin 1950-luvulla myös muualla Euroopassa muun muassa Länsi-Saksassa, Norjassa, Unkarissa ja Ranskassa.

Viktor Kuusela oli kotoisin Karjalan Salmin pitäjästä maanviljelijäperheestä. Talvisodan alkaessa perhe päätyi evakkoon Saarijärvelle. Kuusela opiskeli Saarijärven oppikoulussa, kunnes jatkosodan alettua lähti rintamalle vapaaehtoisena. Vaikeat olosuhteet toivat tullessaan vakavan keuhkovamman, jota hoidettiin Siilinjärven sairaalassa, lähellä perheen uutta Rautalammin kotitilaa. Sairaalassa huomattiin Viktor Kuuselan taiteelliset kyvyt ja häntä kannustettiin lähtemään Suomen kuvataideakatemian kouluun, josta hän valmistuikin vuonna 1954. Siellä hänen grafiikan opettajanaan oli Aukusti Tuhka. Myöhemmin Kuusela toimi jonkin aikaa apulaisena Tuhkan kurssiateljeessa. Isän kuoltua Kuusela palasi vielä pariksi vuodeksi hoitamaan perheen kotitilaa Savossa ennen kuin asettui lopullisesti Helsinkiin.

Viktor Kuusela oli alusta alkaen kiinnostunut grafiikan eri tekniikoista ja kokeili niitä rohkeasti. Hän on todennut: “Tietyt aiheet vaativat tietyn tekniikan ja tietty tekniikka tietyn aiheen”. 1950-luvulla hän teki vielä pääasiassa kuivaneulatöitä realistiseen tyyliin. Aiheensa hän löysi ihmisistä, arkipäivän elämästä, työstä ja ennen kaikkea luonnosta. 1960-luvulla mukaan tuli litografia ja viivasyövytys-akvatinta samalla kun hänen ilmaisunsa muuttui vapaammaksi ja teosten aiheetkin erkanivat arjen logiikasta kohti fantasiaa.

 

Jukka Partanen

 

Lähteet

  • Malme, Heikki, Taidegraafikko Viktor Kuusela. Ateneumin taidemuseo, Valtion taidemuseo, Helsinki, 2010
  • Puokka, Jaakko, Kolmekymmentä vuotta Suomen taidegrafiikkaa / Jaakko Puokka // Suomen taide 1962. – Helsinki : Suomen Taiteilijaseura, 1962

  • Share