Aikajana
Aikajana
1945
Jyväskylän taiteilijaseura perustettiin eri taiteenalojen (musiikki, kirjallisuus, teatteri, kuvataide) yhteiseksi seuraksi. Taiteilijoiden lisäksi seuraan kuului myös taiteenharrastajia ja -ystäviä.
1947
Taiteilija Helmer Selinin vetämä Jyväskylän Kuvaamataiteellinen kerho (1947–1963) toimi Jyväskylän Kansalaisopiston ja vuodesta 1948 Työväenopiston piirustusiltojen muodossa.
Jyväskylän kaupungin budjettiin merkittiin erilliset taideostomäärärahat
Petsamo luovutettiin lopullisesti Neuvostoliitolle Pariisin rauhassa. Luovutuksesta oli sovittu jo Moskovan välirauhassa 1944. Toinen maailmansota jatkui vielä jatkosodan loppumisen jälkeenkin, ja rauhansopimukset solmittiin kaikkien maiden kesken Pariisin rauhassa vuonna 1947.
1948
Jyväskylän Kuvaamataiteellinen kerho järjesti Korppilahden Putkilahdessa ja Hyrkkölässä 1948–1954 sekä Suomen taiteilijaseura Korpilahden kirkonkylässä 1955–1957 kuvataidekursseja. Kursseilla (2-6 viikkoa) opiskeli yhteensä lähes 300 kuvataiteen harrastajaa, taiteilijaa ja taiteilijaksi aikovaa.
Suomessa sota-aikana vallinnut tanssikielto kumottiin lopullisesti.
Suomessa astui voimaan lapsilisälaki pohjoismaisen mallin mukaan. Se oli ensimmäinen laaja toimeentuloturvan muoto Suomessa, ja nosti sosiaalimenojen osuuden kerralla lähes Tanskan ja Ruotsin tasolle, noin 10–12 prosenttiin kansantulosta.
Yhdysvaltain presidentti Harry S. Truman allekirjoitti viiden miljardin dollarin Marshall-avun sodan runtelemalle Euroopalle. Suomi kieltäytyi avusta pelätessään sen vaurioittavan suhteitaan Neuvostoliittoon, joka oli avun julkisesti tuominnut. Suomi olisi tarvinnut kipeästi taloudellista tukea maksaessaan sotakorvauksia Neuvostoliitolle. Sodasta kärsinyt Suomi joutui näin jäämään ulkopoliittisista syistä ilman apua
1950
ARAVA-lainarahoitusjärjestelmä perustetaan helpottamaan kaupunkien asuntopulaa.
Korean sota 1950–1953
1951
Armi Ratia perusti yhdessä vaatesuunnittelija Riitta Immosen kanssa Marimekko Oy:n, jonka tarkoituksena oli suunnitella ja markkinoida Printexin kankaita. Printex meni 1953 konkurssiin, mutta konkurssipesä jatkoi toimintaa ja Armi Ratiasta tuli sen pääosakas. Salaa vaimoltaan Viljo Ratia lunasti Immosen osakkeet ja näin Ratioista tuli Marimekon omistajat.
Aku Ankka -lehti rantautui Suomeen vuonna 1951 ja pääsi heti kansan suosioon
1952
Jyväskylässä otettiin käyttöön Rajakadun Keskuskansakoulu (nyk. Ammattikorkeakoulu). Valmistuessaan se oli maan suurin kansakoulu, jossa oli oppilaita enimmillään 1800.
Alvar Aallon suunnittelema Säynätsalon kunnantalo vihittiin käyttöön
Suomi sai maksettua viimeiset sotakorvaukset.
Suomalaisen konkretismin esitaistelijan Lars-Gunnar Nordströmin ensimmäinen ainoastaan abstraktia taidetta esitellyt näyttely oli Suomessa jo 1940-luvun lopussa, mutta varsinainen kohu syntyi hänen 1952 pidetystä näyttelystä. Suomen ilmapiiri ei ollut vielä 1950-luvulla vastaanottavainen. abstraktille taiteelle, vaan esim. konkretismia pilkattiin julkisesti mm. elokuvissa.
1953
Keski-Suomen museon taideosasto avattiin Jonas Heiskan muistonäyttelyllä.
Pentti Papinaho: Raimo
1954
Suomessa oli lopullisesti pula-aika oli ohi: kahvin säännöstely lopetettiin
1955
Jyväskylän kulttuuripäivät järjestettiin ensimmäisen kerran.
Onni Kosonen: Abstrakti maalaus
Vietnamin sota 1955–1975
1956
Ensimmäinen Jyväskylän Kesä -tapahtuma järjestettiin nimellä Jyväskylän Musiikkikulttuuripäivät.
Yleislakko Suomessa.
Urho Kekkonen presidenttinä 1956–1982
1957
Keskisuomalaisten kuvataiteilijoiden näyttely järjestettiin Taidehallissa Helsingissä. Esille näyttelyssä nostettiin mm. kuvanveistäjä Hannes Autere. Nuorista taiteilijoista kuvanveistäjät Heikki Häiväoja ja Kain Tapper tekivät läpimurron 1950-luvun lopussa.
Kaarina Katainen: Istuva
Kauppoihin ilmestyivät ensimmäiset valmisruoat: maksalaatikko, lihapyörykät, kaalikääryleet ja vispipuuro
Yleisradio aloitti omat koelähetyksensä Stadionin tornissa sijaitsevan lähettimen avulla. Tv-aseman nimenä oli aluksi Yleistelevisio, mutta se muutettiin myöhemmin Suomen televisioksi.
Neuvostoliitto laukaisi avaruuteen Sputnikin, ensimmäisen Maata kiertävän keinotekoisen satelliitin eli tekokuun. Toisella lennolla oli mukana myös Laika-koira
1958
Suomen ensimmäinen tietokone, Postisäästöpankin IBM 650 ”Ensi” otettiin käyttöön. Laiteen saapuminen Suomeen oli valtakunnallinen uutinen. ”Ensi on tehokas sihteeri. Sillä ei ole pettävää muistia eikä muita inhimillisiä heikkouksia.”
Veikko Koskinen: Taiteilijan vaimo
1959
Jyväskylän Taiteilijaseura muuttui vain kuvataiteeseen erikoistuneeksi seuraksi.
Väinö Linnan romaanitrilogia Täällä Pohjantähden alla ensimmäinen osa valmistui
Helmer Selin: Auringonlasku vaaroilla
1960
Keski-Suomen lääni perustettiin.
Onni Kosonen: Reliefimäinen maalaus
Aimo Tukiaisen veistämä marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas paljastettiin Helsingissä.
Yhdysvalloissa otettiin käyttöön ehkäisypilleri
1961
Alvar Aallon Ruusupuistoon suunnittelema Keski-Suomen museo avattiin. Rakennuksessa oli näyttelytilat myös kuvataiteelle. Esillä oli mm. Helsingin ARS61 -näyttelyyn liittyen espanjalaista nykytaidetta.
Televisiolähetykset alkoivat Jyväskylässä.
Noottikriisi on Suomen ja Neuvostoliiton välisissä suhteissa tapahtuneesta poliittisesta kriisistä käytetty nimitys. Nootissa Neuvostoliitto esitti, YYA-sopimukseen vedoten, neuvottelua mikäli Saksan liittotasavalta ja sen kanssa liitossa olevat valtiot uhkaavat sotilaallisella hyökkäyksellä. Nootti kytkeytyi samana vuonna tapahtuneeseen Berliinin kriisiin. Myöhemmin on arveltu presidentti Urho Kekkosen suunnitelleen nootin yhdessä Neuvostoliiton kanssa oman edun tavoittelemiseksi.
Suomessa astui voimaan ”laki tekijänoikeudesta kirjallisiin ja taiteellisiin teoksiin”.
Simo Hannula: Yliarkkitehdin kultahäämarssi
1962
Saastunutta Jyväsjärveä vaadittiin puhdistettavaksi, mikä toteutui.
Helmer Selin: Hutunkeitto
Ensimmäinen The Beatles -äänitys julkaistiin (single Love Me Do/P.S. I Love You).
Kuuban ohjuskriisi.
1963
Suomen rahanuudistus: yksi uusi markka vastasi 100 entistä markkaa.
Informalismiin liittynyt Onko kanto taidetta -kuvataidekiista, joka kulminoitui Kain Tapperin Surumarssi-veistokseen
Martin Luther King Jr. piti kuuluisan ”I Have a Dream” -puheensa Lincolnin muistomerkillä Washingtonissa järjestetyn mielenosoitusmarssin osallistujille..Paljolti Kingin järjestämien marssien ansiosta Yhdysvaltain lakiin lisättiin kansalaisoikeuslaki (Civil Rights Act of 1964) 1964 ja äänioikeuslaki (Voting Rights Act) 1965.
Yhdysvaltojen presidentti John F Kennedyn salamurha
Hollantilainen elektroniikka-yhtiö Philips esitteli kirjaimellisesti käänteentekevän uutuuden, C-kasetin (compact audio cassette). Uuden formaatin mullistavin etu oli, että kuka tahansa pystyi itse äänittämään puhetta ja musiikkia. Tosin kasettia ei alun perin suunniteltu musiikin toistamiseen, mutta häiritsevän taustakohinan poistanut Dolby-teknologia mahdollisti vaativampienkin taide-esitysten kohtuullisen kuuntelunautinnon kasetilta
1964
Alvar Aallon suunnittelema Ylioppilastalo valmistui.
Raimo Paavola: Retkellä
Yhdysvallat uutisoi tupakoinnin olevan yhteydessä keuhkosyöpään
1965
Jyväskylän kaupungin pinta-ala yli kolminkertaistui, kun kaupunkiin liitettiin Kuokkala, Äijälä, osa Keljoa, Seppälänkangas, Mannila ja Tuomiojärvestä Ruokepuoliseen ulottuva maakaistale.
Kalle Holmbergin ohjaamasta Lapualaisoopperasta tuli aikansa kohuesitys Suomessa.
Frans Toikkanen: Veden heijastusta
1966
Jyväskylässä avattiin Alvar Aalto museo, joka toimi aluksi arkkitehti Salervon talossa (Alvar Aallonkatu 7). Museossa järjestettiin myös Jyväskylän taiteilijaseuran näyttelyitä.
Ensimmäiset liikennevalot Kauppakadulle.
Keuruulle perustettiin taiteilijaseura.
Erkki Santanen: Kevätpuro
Mikko Niskanen elokuva Käpy selän alla kertoo neljän kaupunkilaisnuoren telttaretkestä kesäisellä Puulaveden rannalla. Niskanen kuvaa 1960-luvun nuorison asenteita erittäin terävästi, mutta myös kevyesti ja hauskasti. Elokuvassa käsitellään, ajastaan poiketen, nuorten vapaata suhtautumista seksuaalisuuteen.
Ensimmäinen Oriveden Purnun kesänäyttely.
Beatles yhtyeen John Lennon ilmoitti: ”We are more popular than Jesus.”
1967
Erkki Heikkilä: Vanhuus
Jimi Hendrix levyttää Purple Haze kappaleen.
Biafran sota (1967–1970) ja nälänhätä.
1968
Suomessa nuorison liikehdintä huipentui Helsingissä Vanhan ylioppilastalon valtaukseen.
Kiinan kulttuurivallankumous
Ranskan opiskelijamellakat
Tsekkoslovakian miehitys.
Martin Luther King Jr.murhattiin Memphisissä, Tennesseessä.
1969
Keski-Suomen läänin taidetoimikunta perustettiin
Työväen kulttuuripäivät Jyväskylän Talvi -tapahtuma järjestetään ensimmäisen kerran.
Onni Kosonen: Fossiili
Hannu Salama sai syytteen jumalanpilkasta kirjallaan Juhannustanssit.
Kansainvälinen nykytaiteen ARS69 -näyttely Helsingissä. Näyttelyn teoksista Sikavaakuna ja Sikamessias, jossa Jeesuksen paikalle oli maalattu sika, aiheuttivat yleisen kohun lisäksi useita vuosia kestäneen oikeusjutun
Apollo 11 oli ensimmäinen kuun pinnalle laskeutunut miehitetty avaruuslento.
1970
Poliisitalo valmistui Alvar Aallon arkkitehtitoimiston laatimien suunnitelmien mukaan.
Ruisrock aloitti ensimmäisenä suomalaisena rock-festivaalina.
Paul McCartney ilmoittaa virallisesti Beatlesin lopettamisesta.
1971
Keskikaupungin nuorten mielenosoitus ja 2000 nimen adressi diskon saamiseksi kantoi hedelmää Jyväskylässä, kun Satamadisko avattiin.
Stanley Kubrickin Kellopeliappelsiini sai ensi-iltansa
1972
Suomen ensimmäinen automarket Prisma avattiin Jyväskylän Seppälään.
Lasse Viren ensimmäinen olympiakultavoitto tuli Münchenin olympialaisten 10 000 metrin juoksusta uudella ME-ajalla (27:38:4). Viren kaatui kisan aikana ja jäi siten muita kilpailijoita kymmeniä metrejä jälkeen, mutta kiri kuitenkin voittoon.
Jarno Saarinen voitti ratamoottoripyöräilyn mestaruuden
1973
Alvar Aalto -museo valmistui. Museossa esiteltiin Alvar Aallon tuotantoa sekä Jalo ja Ester Sihtolan kokoelmia. Museossa oli tiloja myös Jyväskylän taiteilijaseuran toiminalle
Nenäinniemeen perustettiin jätevesipuhdistamo. Se pelasti Jyväsjärven tilanteen joka oli akuutti 1960-luvulla.
Öljykriisi oli seurausta öljynviejämaiden järjestön (OPEC ) öljyn tuotannon huomattavasta vähentämisestä. Energian säästämiseksi valtioneuvosto laatimissa ohjeissa kehotettiin mm. vähentämään kiinteistöjen lämmitystä, liikenteeseen asetettiin uusia nopeusrajoituksia ja mainosvalojen käyttöä rajoitettiin. Kauppa- ja teollisuusministeriö antoi lukuisia käytännön ohjeita, kuinka energiaa voidaan säästää mm. kiinnittämällä huomiota asuntojen lämmitykseen, sähkön kulutukseen ja lämpimän veden käyttöön.
Suomi ilmoitti olevansa valmis ottamaan vastaan sata chileläistä poliittista pakolaista.
Ensimmäinen Spede Pasasen tuottama Uuno Turhapuro elokuva ilmestyi.
Jyväskylän yliopiston taidehistorian laitoksella työskennellyt Olli Valkonen ja viitasaarelainen taidegraafikko Matti Waskilampi ideoivat ensimmäisen kansainvälisen grafiikkatriennaalin Suomeen
Vietnamin sota. päättyi Yhdysvaltalaisten joukkojen osalta vetäytymiseen, mutta heidän tukemanaan Etelä-Vietnamin hallitus jatkoi sotaa vuoteen 1975, jolloin Pohjois-Vietnamin joukot valtasivat Saigonin. Ilman yhdysvaltalaisjoukkojen apua Etelä-Vietnamin hallitus pysyi pystyssä vain kaksi vuotta
Aikajanan koostivat
Henna Hietainen, Seija Heinänen, Jaana Oikari, Sirpa Turpeinen
Lähteet
- Arkistosta revittyä. Tietokone. Yle Fem.
- Jokipii, Mauno (toim.) 1993. Keski-Suomen historia. 3, Keski-Suomi itsenäisyyden aikana. Jyväskylä: Gummerus.
- Kokko, Marja 2011. Jyväskylän kaupungin historia 1965-2008. Jyväskylä: Kopijyvä. http://www2.jkl.fi/viestinta/jyvaskylan_historia1965-2008.pdf
- Nummela, Ilkka (toim.) 1997. Jyväskylän kirja – katsauksia kaupunkielämän vaiheisiin 1940-luvulta 1990-luvulle. Jyväskylä: Gummerus.
- Tommila, Päiviö 1972. Jyväskylän kaupungin historia 1837-1965. 1. Jyväskylä: Gummerus.
- www.historyorb.com (Maailman tapahtumia mm. vuosittain ja päivämäärittäin)
- http://www.kolumbus.fi/webweaver/viisi.html (Suomi 1950-luvulla)
- http://www.kolumbus.fi/webweaver/kuusi.html (Suomi 1960-luvulla)
- http://www.kolumbus.fi/webweaver/seiska.html (Suomi 1970-luvulla)
- http://www.jyvaskyla.fi/175/historia (Jyväskylän historia – Jyväskylän kaupunki)
- http://www3.jkl.fi/historia/lyhyt/ (Jyväskylän historia – Keski-Suomen museo)
- http://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4py_sel%C3%A4n_alla (Mikko Niskanen: Käpy selän alla
- http://www.iltalehti.fi/perhe/200607244892277_ms.shtml (c-kasetin historia)
- http://fi.wikipedia.org/wiki/Noottikriisi (Noottikriisi)
- Nettiartikkeli: Heinänen, Seija 2014. Kuvataiteesta Keski-Suomessa 1950- ja 1960-luvuilla.